Г-20 се ангажира да съживи преговорите по цикъла Доха
Г-20 се ангажира да съживи преговорите по цикъла Доха / netinfo

Двадесетте основни световни икономики ще положат максимални усилия, за да съживят преговорите за либерализиране на глобалната търговия, водени под егидата на Световната търговска организация (СТО). Това заяви австралийският министър на държавното съкровище Питър Костело, който председателства срещата на Г-20 в Мелбърн.

"Обсъждахме цикъла Доха и постигнахме твърдо решение да направим всичко, което е по силите ни, за да съживим цикъла", заяви пред журналисти Костело, цитиран от Франс прес.

Цикълът от преговорите в катарската столица Доха започна през лятото на 2001 година. Целта на така наречения цикъл Доха е да намали бариерите през световната търговия. Преговорите бяха прекъснати през юли заради спора по земеделските помощи между ЕС и Съединените щати.

Г-20 е основана в Берлин през 1999 година. В нея участват държавите от Г-7 (САЩ, Япония, Германия, Франция, Италия, Великобритания и Канада), както и Аржентина, Австралия, Бразилия, Индия, Индонезия, Китай, Мексико, Русия, Саудитска Арабия, Турция, Южна Африка и Южна Корея. Европейският съюз също е член на организацията и се представлява от ротационното председателство на Европейския съвет и Европейската централна банка.