Фолксваген призна за 1.8 млн. коли с мамещ софтуер
Фолксваген призна за 1.8 млн. коли с мамещ софтуер / снимка: БГНЕС, архив

Германският автомобилен гигант „Фолксваген" обяви, че 1,8 милиона от нейните превозни средства в света са оборудвани с усъвършенстван софтуер, позволяващ да променят нивата на излъчваните вредни емисии.

Говорител на компанията заяви, че това е броят на засегнатите коли от всички 11 милиона превозни средства , засегнати от скандала, вкарал автомобилния производител в най-лошата криза.

„Фолксваген" е изправена пред най-трудните изпитания в своята история", заяви новият главен изпълнителен директор на групата Матиас Мюлер, цитиран от БГНЕС.

По-рано в понеделник германски прокурори обявиха наказателно производство срещу бившия шеф на „Фолксваген" Мартин Винтеркорн, след като призна, че милиони от превозните средства са оборудвани, така че да показват грешни нива на отделяни вредни емисии.

Скандалът избухна в САЩ по-рано този месец и властите в страна обявиха, че най-големият автомобилен концерн в света е пред угрозата от глоба в размер на 18 млрд. долара. Изпълнителният директор на компанията хвърли оставка заради така наречения дизелов скандал, а Берлин призова компанията да взема мерки за възстановяване на доверието. Европейската комисия обяви, че обмисля промени по отношение на тестовете на колите за екопоказателите.

Стана ясно, че компанията Бош е доставила мамещия софтуер на Фолксваген, но е предупредила, че използването му в масовото производство на колите е незаконно.