Фирми възнамеряват да консервират заетостта
Фирми възнамеряват да консервират заетостта / netinfo

Информацията на БСК, получена от нейни членове, потвърждава намерението на редица фирми да консервират заетостта, до пуснат хора в отпуск и числата в това отношение действително започват да се увеличават. Това каза в предаването „Кой говори” по Дарик заместник-председателят на БСК Димитър Бранков.

Става въпрос за секторите минно-добивна индустрия, химия, циментова индустрия, текстилна индустрия и свързаната конфекционна промишленост, поясни Бранков и допълни:

„В текстилната индустрия имаме фирми, които от пет-шест месеца са с доста намалени поръчки, свързани със световни конфекционни вериги и брандове. В машиностроителната индустрия имаме неразплатени поръчки, авансирани, например наполовина заплатена машиностроителна индустрия и неосъществено второ палщане, така че се блокира оборотът. В минно-добивна индустрия драстичното спадане на цените на металите поставя в други условия минно-добивната ни индустрия.”

Далеч гледащите ръководители не отиват на директни съкращения, каза още зам-председателят на Българската стопанска камара. По думите му, те търсят да запазят този ресурс, който много често сами са изградили като квалификация, като опит и не биха рискували дори и при по-продължителни затруднения да се лишат от този ресурс, „просто да го подарят на конкуренцията при възходящо движение нагоре, без значение кога то ще се случи”.