Фермерите се опасяват от фалити заради болестта син език
Фермерите се опасяват от фалити заради болестта син език / снимка: БГНЕС
Фермерите се опасяват от фалити заради болестта "син език"
74225
Фермерите се опасяват от фалити заради болестта "син език"
  • Фермерите се опасяват от фалити заради болестта "син език"

Страната ни е изправена пред сериозна опасност от зарази и масови фалити на животновъди. Това съобщи за Дарик председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов. По думите му огнища на силно заразната болест „син език" има вече в цялата страна. От Българската агенция по безопасност на храните успокоиха, че положението не е толкова страшно. Междувременно Русия ограничава вноса на животни от района на заради заразното заболяване „син език".

Председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов предупреди, че заразната болест, която засяга основно овцете, вече се е разпространила в цялата страна. "Смея да кажа, че вече има заболели животни в цялата страна. Не спират да звънят колеги, които се притесняват и е нормално да се притесняват, защото в крайна сметка това ни ограничава пазарите, нямаме право да продаваме никакви живи животни и така нататък", каза Синапов.

Той напомни предупрежденията на бранша, че при заболявания по животните първо стопаните търпят загуби и "най-големият шамар" е за фермерите. "Затова многократно сме сезирали и сме умолявали властите, че трябва да се вземат мерки овреме, не когато дойде белята. Ние където можем, казваме на колегите събирайте труповете, съхранявайте ги, чакайте, но има места, където екарисажна кола не може да ходи. Аз лично вчера съм организирал свалянето на животински трупове на 20 км. от планинска част с животинска тяга, за да може екарисажната кола да мине и да ги вземе", допълни той.

От БАБХ съветват фермерите, ако имат болни животни в стопанствата си, да се свържат с официалния ветеринарен лекар в областта. Болестта "син език" е констатирана в 183 населени места в областите: Хасково, Кърджали, Смолян, Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Шумен, Пазарджик, София-област и Габрово. По данни на агенцията са заразени 105 говеда в страната, 46 кози и 336 овце, от които 109 вече са умрели.