Европа трябва да промени подхода си към социалното законодателство
Европа трябва да промени подхода си към социалното законодателство / БГНЕС, архив

Социалното законодателство в Европейския съюз не е преразглеждано от много години, а са налице нови динамични социални, технологични, икономически промени, които налагат съществено Европа да промени подхода си към него.

Това заяви министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова при откриването на дебат по проекта на Европейски стълб на социалните права, организиран от Икономическия и социален съвет на България в партньорство с Европейския икономически и социален комитет.

Според Русинова България би трябвало да даде оценка доколко европейският стълб би бил част от нашата политическа програма и би бил полезен за страната ни. Според нея едно от големите предизвикателства по отношение на инициативата е притеснението за "Европа на две скорости".

По думите й е важно дали България ще се присъедини към Европейския стълб на социалните права преди влизането на страната ни в Еврозоната или след влизането, тъй като стартът на инициативата е в рамките на Еврозоната.

Според социалния министър от ключово значение е и начинът, по който България ще участва в подготовката на следващата финансова рамка на структурните и инвестиционни фондове на ЕС.

Източник: БТА