Еврохолд България АД завърши придобиването на 7-те дружества на ЧЕЗ Груп в България, съобщиха от дружеството.

Сделката е най-голямата в енергийния сектор на страната за последните 17 години и една от големите в региона. Тя е на стойност 335 млн. евро и се реализира чрез Eastern European Electric Company /EEEC/, която е 100 процента собственост на Еврохолд.

С придобиването и интегрирането на активите на ЧЕЗ Груп, Еврохолд ще доставя услуги на повече от 7 милиона потребители и ще има над 6000 служители в 11 държави в Централна, Източна и Югоизточна Европа (ЦИЮИЕ), както и от бившия СССР. Eastern European Electric Company ще експлоатира и поддържа 24 971 км мрежа средно напрежение и 32 989 км мрежа ниско напрежение.

"Тази сделка гарантира приток от над 500 млн. евро в българската икономика, ако пресметнем общата стойност на транзакцията, в това число цената, предстоящото задължително търгово предложение към миноритарните акционери в две от придобитите компании и инвестиционната програма на ЧЕЗ в България", е коментирал председателят на Надзорния съвет на Еврохолд България Асен Христов.

До края на 2021 г. и с консолидацията на резултатите на подразделенията на ЧЕЗ Груп, общите активи и годишни приходи на застрахователно-енергийния холдинг се очаква да надхвърлят 1.5 млрд. евро, а неговата оперативна печалба (EBITDA) за годината ще достигне около 120 млн. евро. Според стратегията за развитие до 2025 г. Еврохолд предвижда да генерира приходи от близо 2 млрд. евро годишно и оперативна печалба (EBITDA) в размер на почти 200 млн. евро, се посочва в съобщението.