ЕС иска прозрачност и по-ниски цени от Газпром
ЕС иска прозрачност и по-ниски цени от Газпром / снимка: БГНЕС

ЕС плаща твърде много за енергийни доставки и като крупен клиент очаква съответното отношение, заяви зам.-председателят на Ееврокомисията по въпросите на енергийния съюз Марош Шефчович.

"Съгласно междуправителствените съглашения и измененията в директивата за безопасни енергийни доставки, проектодокументите ще бъдат подготвени през 2015-2016 г. Прозрачността е важна за ЕС. Ние плащаме твърде много за енергийни доставки - 400 млрд. евро ежегодно, и като крупен клиент искаме съответното отношение, в съответствие с икономическата и политическа тежест на ЕС", отбелязва Шефчович в интервю за руското издание "Комерсант".

"Решението на лидерите на страните от Евросъюза за създаване на енергиен съюз е извънредно важно, защото така бе подкрепен подход, касаещ не само енергийната безопасност, но и сериозната трансформация на ЕС в енергийната сфера. Еврокомисията желае диверсификация на енергийните доставки, премахване на зависимостта от един-единствен доставчик и безопасност при енергодоставките", казва още зам.-председателят на ЕК по въпросите на енергийния съюз.

Очаква се на 22 април антимонополният регулатор на ЕС официално да повдигне обвинения срещу руската газова компания "Газпром" за нарушаване на условията на конкуренция на пазара на Източна Европа. "Газпром" е заподозрян в злоупотреба с господстващото си положение при доставките на газ в Централна и Източна Европа, възпрепятстване на свободния поток на газ през територията на държавите-членки на ЕС, диверсификация на източниците за доставка на газ и определяне на несправедливи цени на газа.