Елена Маркова е новият шеф на Агенцията по вписванията
Елена Маркова е новият шеф на Агенцията по вписванията / снимка: БГНЕС

Елена Маркова е новият изпълнителен директор на Агенцията по вписванията. Вчера стана ясно, че досегашният шеф на ведомството Венцислав Спиридонов е освободен от поста си. Досега Маркова бе заместник на Спиридонов. Кадровата промяна е направена от правосъдния министър Христо Иванов, като е съгласувана с премиера Бойко Борисов.

Уволниха шефа на Агенцията по вписванията Венцислав Спиридонов

Спирдонов е освободен въз основа на текст от Закона за администрацията, който позволява на назначаващия орган да го уволни по своя преценка без предизвестие, обясняват от правосъдното министерство.

На 21 март е приключила възложена от Борисов проверка в Агенцията по вписванията от Главния инспекторат към Министерския съвет. Направените в него констатации, изводи и препоръки недвусмислено сочат на сериозни нарушения в работата на длъжностните лица по вписванията, в организацията на работата в Търговския регистър, практиката по договорите за възлагане на обществени поръчки и контрола върху тяхното изпълнение и др.

Комисията по проверката препоръчва дълъг списък от организационни мерки за отстраняване на констатираните пропуски и несъответствия, сред които търсене на дисциплинарна отговорност от длъжностните лица по регистрация, допуснали нарушения при изпълнение на служебните им задължения, както и дисциплинарна отговорност от директора на дирекция "Длъжностни лица по регистрация".

Констатациите в доклада на практика потвърждават наличието на сериозни нарушения по всички проверявани направления, повечето от които са симптоматични.