Електроразпределителните дружества са готови за есенно-зимния период
Електроразпределителните дружества са готови за есенно-зимния период / БГНЕС, архив

Електроразпределителните дружества и Енергийният системен оператор са готови за посрещане на есенно-зимния период. Това съобщи в Суворово министърът на енергетиката Теменужка Петкова. По думите и проверката в трите дружества и оператора са приключили, а разултатите са показали, че те имат готовност за зимата.

Петкова коментира, че договореното с "Атомстройекспорт" и "Росатом" за АЕЦ "Белене" е много важно за цялата енергетика в страната. Тя допълни, че при плащане от страна на НЕК до 15 декември по арбитражното решение за централата, ще бъдат спестени приблизително 41 млн. лева от лихвите.

Освен това в резултат на корекциите в лихвите ще бъдат спестени още приблизително 45 млн. лева, което означава, че НЕК ще спести приблизително около 90 млн. лева, посочи министърът. Според нея по отношение на арбитражното решение за АЕЦ "Белене" са договорени много добри условия за страната ни.

В отговор на въпрос за реакторите за централата министърът каза, че има заявен инвеститорски интерес от две компании, но за да се провери доколко той е реален трябва да се спази предвижданото от закона за приватизация и следприватизационен контрол.

"Искаме да обособим проекта "Белене" в една отделна компания, той да бъде приватизиран и тогава може да се заяви реален инвеститорски интерес", каза Петкова. Според нея ако заявилите такъв интерес го потвърдят - това ще даде възможност проектът да се реализира като частен.

Тя припомни, че концепцията е нови ядрени мощности да могат да се изграждат единствено и само на пазарен принцип и при икономическа обоснованост на проекта.  "Ако това не се случи се обмислят всякакви варианти, включително и възможността за седми блок на АЕЦ "Козлодуй", каза министърът.

Петкова съобщи, че предстои до средата на ноември да бъде подадена апликационната форма и да се кандидатства за финансиране от ЕС за предпроектното проучване за газовия хъб "Балкан". По думите й тя е подготвена и според нея, страната ни ще успее да получи финансиране.

Източник: БТА