Експерти поставят условията за новите попълнения на Авиоотряд 28
Експерти поставят условията за новите попълнения на Авиоотряд 28 / netinfo

Най-икономичния вариант ще избере държавата при покупката на двата нови самолета за Авиоотряд 28, заяви министър Петър Мутафчиев, след като вчера правителството го упълномощи да стартира процедурите за придобиването на два нови аероплана. Преди да започнат тръжните процедури Министерството на транспорта ще свика експертен съвет, който ще постави условията за конкурса.

Министър Петър Мутафчиев обясни, че покупката на двата самолета няма да бъде извършена наведнъж, тъй като първоначално се предвижда придобиване на стар самолет с до 50 допълнителни места.

Този самолет е необходим, тъй като изтича летателната годност на ТУ-154 октомври и трябва да края на годината да бъде подготвен нов правителствен самолет. Новият самолет, за който говорим той ще бъде за дълги разстояния, за който сега да намерим слот и някъде 2012-2013 година да бъде завършен, каза още Мутафчиев.

Трудно е в момента да се направи поръчка за нови самолети, подчерта Мутафчиев и добави, че новите два аероплана ще пестят много повече разходи за обслужването на машините и на персонала, отколкото сегашният Ту - 154. Според транспортния министър ефективността на самолетите за дълги разстояния е твърде ниска при полети на къси разстояния. По думите му авиоотряда трябва да бъде уеднаквен, тъй като сега разполага с няколко твърде различни един от друг самолети.