/ Guliver/Getty Images, архив
ЕК с идеи за подобряване на баланса между личния и професионалния живот
93444
ЕК с идеи за подобряване на баланса между личния и професионалния живот
  • ЕК с идеи за подобряване на баланса между личния и професионалния живот
Европейската комисия предлага въвеждане на нов вид платен отпуск - 5 дни за полагане на грижа за болен роднина. Предложението е част от мерки за подобряване на баланса между личния и професионалния живот на работещите родители. Сред тях са право на отпуск от поне 10 дни за мъжете, които станат бащи, и правото на допълнителен родителски отпуск за отглеждане на дете до 8 години да се разшири за децата до 12 години. Инициативата на Европейската комисия е отправена към държавите от еврозоната, но мерките могат да бъдат препоръчителни и за страните-членки на Европейския съюз.
 
Едно от предложенията на Комисията предвижда даване на допълнителен отпуск за мъжете около раждането на дете - поне 10 дни. У нас това право съществува от няколко години, като бащите имат право на 15 дни отпуск от датата на изписване на бебето.
 
Другата идея на Комисията е да се разшири правото на отпуск за полагане на грижи за дете до 8 години, като това се удължи до 12-тата година на децата, както и това право да стане лично както за майките, така и за бащите.
 
Според българското законодателство и двамата родители имат право на неплатен отпуск за полагане на такива грижи, за период от 6 месеца. За първи път се предлага въвеждане на 5 дни отпуск за полагане на грижа за болен роднина по пряка линия. В Кодекса на труда е предвиден и такъв вид отпуск, без ограничение в броя на дните, който обаче се разрешава от лекар, с болничен лист.
 
От Комисията настояват и за гъвкаво работно време за родителите на деца до 12 години и за хората, които се грижат за свои роднини.   
 
Предлаганите мерки целят да увеличат възможностите за мъжете да поемат родителски грижи или да се грижат за близък роднина. Това ще помогне за увеличаване на трудовата заетост на жените и ще съкрати разликата в заетостта между мъжете и жените.