Джевдет Чакъров: До три месеца започва строеж на седем нови сметища
Джевдет Чакъров: До три месеца започва строеж на седем нови сметища / снимкa: Sofia Photo Agency

България ще изпълни всички договори с отпуснатите средства по Програма ИСПА до края на годината, това заяви днес в Пазарджик министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров. Министър Чакъров, изпълнителят на проекта за изграждане на пречиствателна станция за отпадни води в Пазарджик, консорциумът "Строително предприемачески холдинг" ЕООД и испанската компания "Аксиона Агуа" официално пуснаха в експлоатация съоръжението.

До края на 2008-ма година ще стартира изграждането на седем регионални депа за твърди битови отпадъци в страната, съобщи още министърът на околната среда и водите. През 2009 година ще започне строителството на всички проектирани 22 регионални депа. Пазарджишкото депо за твърди битови отпадъци е един от проблемните проекти в страната, но уверенията на министерството са, че при добра съвместна работа между институциите, проектът ще бъде финализиран.

Пуснатата днес в експлоатация пречиствателна станция ще обслужва над 120 000 души и е една от най-големите в страната, а в изграждането й са използвани най-съвременни технологии. В строителството й са инвестирани над 10 милиона и 700 000 евро. В рамките на извършените строителни работи е повишен капацитетът на помпената система, която осигурява транспортирането на допълнителни товари и отпадни води.

Направени са строително-монтажни работи по канализацията в старата индустриална зона на Пазарджик, рехабилитиран е и старият колектор към пречиствателната станция. Проектът за изграждането на станцията беше одобрен от Европейската комисия през 2001 година, а строителството започна през април 2005-та и приключи в срок до края на август, съгласно договора и допълнителните споразумения.