Държавата няма да плаща обезщетения на Е.ОН от загубени дела
Държавата няма да плаща обезщетения на Е.ОН от загубени дела / netinfo

Невярно е тълкуването на клаузата в приватизационния договор на Е.ОН, според което държавата е длъжна да обезщетява компанията за загуби от съдебни искове на клиенти на "Електроразпределение" - Варна и Горна Оряховица. Това заяви за Дарик председателят на Управителния съвет на Е.ОН България Манфред Пааш.

Пааш обясни, че клаузата в контракта се отнася само за делата, които компанията е наследила при приватизацията на дружествата. Загубите от исковете, които са заведени след това, са за сметка на Е.ОН, категоричен е Пааш.

Адвокат Иван Кръстев от Национална лига "Потребители на услуги" се опита да се споразумее с нас извън съда, като в замяна на това ни искаше пари, заяви за Дарик Манфред Пааш.

Той потвърди информацията, че ищците по трите съдебни дела, заведени срещу "Електроразпределение" - Варна, са предложили извънсъдебно споразумение в писмо до Е.ОН. Дарик радио получи достъп до фрагменти от това писмо, в които се пише:

"Нашите доверители са в състояние да повлияят върху публикуваните материали в медиите. Освен това те виждат възможност да окажат положително въздействие върху вече разпоредените и предстоящи държавни проверки, ако в близко време се стигне до извънсъдебно споразумение. Според предоставената ни информация нашите доверители гарантират, че в случай на извънсъдебно решаване на делата във взаимен интерес, започналите разследвания и проверки от страна на компетентните български институции ще бъдат прекратени, тъй като те също не биха имали интерес от подобни мерки".

Вчера от Е.ОН са изпратили писмото на главния прокурор Борис Велчев.