Държавата и производителите на лекарства обсъждат подписване на пакт за устойчиви цени
Държавата и производителите на лекарства обсъждат подписване на пакт за устойчиви цени / снимка: Guliver/Getty Images

Държавата и асоциациите на производителите на оригинални и генерични лекарства водят разговори за подписването на споразумение за устойчивост и предвидимост на средствата за медикаменти. Това съобщи в интервю за Дарик зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, който призна, че ако не се озапти поскъпването, ще има проблеми със средствата за лекарства особено за онкозаболяванията. Друг риск от гледна точка на финансовото състояние на здравеопазването са големият брой хоспитализации.

„Ако не вземем никакви мерки, категорично ще имаме проблеми в парите, които са отделени за лекарства за онкологична помощ в болниците и тези за домашно лечение. Там покачването е страхотно", каза Пенков. Запитан какво означава да се вземат мерки, той отговори „Да се озаптят нещата".

Провеждани са разговори с двете големи асоциации в индустрията. „В тези разговори видяхме, че се проявява много разум. Другото, което беше изключително добре, е, че те са готови, склонни за подписването на такъв пакт за устойчивост и предвидимост на средствата за медикаменти", обясни зам.-министърът. По думите му това означава, че ако се постигне разбирателство за средствата, като може да има минимално нарастване, всеки лев отгоре остава за сметка на производителите. Водят се разговори и се подготвя подобен тип споразумение между индустрията и държавата, обясни Пенков.

Друг риск са така наречените свръххоспитализации. „Според мен има много неща, които могат да бъдат прецизирани. Точната нужда да приемеш човек в болница трябва да има показатели. Колегите са загрижени, те са отговорни хора", каза още зам.-министърът. По думите му процентът на свръххоспитализациите е 7-8 на сто и той трябва да бъде овладян.