Две служителки на фонд Земеделие осъдени
Две служителки на фонд Земеделие осъдени / БГНЕС

Има осъдени служители на администрацията на фонд "Земеделие", където се приемат документите на бенефициентите. Става дума за две служителки от Варна, които са осъдени на първа инстанция. Единствената служителка с вляза в сила присъда е осъдена условно и е освободена от работа от дирекцията на фонда в Плевен.

Това заяви на пресконференция председателят на фонда Румен Порожанов.

Фонд "Земеделие" отказал плащания за скъпи яхти и кемпери по европроекти

3012 проверки са направени по сигнали в Държавен фонд "Земеделие", като 538 сигнала са изпратени в прокуратурата.  Порожанов посочи, че средно по 550-600 сигнала се приемат годишно.

От всички констатирани нарушения най-голям процент имат тези за подаване на документи с невярно съдържание - 51%, както и тези с декларираните неверни данни - 25%, след тях са нарушенията свързани с изкуствено създадени условия - 14%. Най-малко са нарушенията, свързани с неизпълнение на договорните задължения.

Фонд "Земеделие" платил само за четири пикапа

Юлиан Марков - директор на дирекция "Измами" във фонда заяви, че по програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г. са констатирани нарушения в четири общини - Чирпан, Тетевен, Кочериново и Бойница, като нарушенията са от различен характер - подаване на документи с невярно съдържание, укриване на материали или прикриване чрез документи на строителство, което не е направено по начина, по който е било зададено в проекта.

От постъпилите сигнали има и такива по сектор "Рибарство", които са за закупуване на скъпи плавателни средства.

През периода 2013 - 2016 са направени 294 проверки като 4 сигнала са изпратени до прокуратурата и 4 до Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси, другите 139 сигнала са с установени пропуски и непълноти и са били поправени.

Източник: БГНЕС