Фонд Земеделие отказал плащания за скъпи яхти и кемпери по европроекти
Фонд Земеделие отказал плащания за скъпи яхти и кемпери по европроекти / DarikNews.bg, Людмил Кърджилов

Изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов е категоричен, че не може да се говори за колосални размери за загуби и корекции по Програмата за селските райони.

"Не искам да коментирам всички заглавия, всеки си има мотиви да пише едни или други заглавия", каза той в предаването "Седмицата" на Дарик.

"Безспорно е, че това беше една масирана кампания, която все още не е приключила. Една масирана кампания, която включително от захващане на някакви тези или някакви числа, които в много случаи са спекулативни, преминава и в някакви по-персонални аспекти. Не бих искал да коментирам, но самата организация, самата подредба на най-различния тип статии, които излизаха на определени места, безспорно показва това", каза Порожанов.

Борисов: Няма скандал във фонд Земеделие

За финансовите корекции

До момента Европейската комисия е наложила финансови корекции по инвестиционни мерки от Програмата за развитие на селските райони с две публични решения, като по думите му те са горе-долу в коментирания размер от 26 млн. евро.

Предстоят още няколко финансови корекции. Първата от тях е за фотоволтаичните системи, която вече е коментирана с ЕК и е намалена от близо 29 млн. евро на 7 млн. евро. За това страната ни е официално уведомена.

Предстои помирителна комисия по други три одита, свързани с общински мерки по програмата. Сумата, която в момента е обект на помирителната комисия и вече е многократно намалена, е 33 млн. евро. По думите на Порожанов от Фонда смятат, че окончателният размер ще е двадесет-двадесет и няколко милиона евро.

При уравняването на сметките и окончателното разглеждане на всички плащания, направени през 2015 година, ще има и допълнителни корекции, защото слабостите в общинските поръчки, са видни, каза Порожанов. Безспорно е, че са подобрени всички контроли по провежданите от местната власт поръчки, но ще има допълнителни корекции, допълни той.

Без плащания за скъпи яхти и кемпери

За да няма спекулации в това, което се говори, Порожонав посочи, че не е имало договорени яхти по Програмата за развитие на селските райони и съответно не е имало и плащания. По програмата за рибарство през така наречените местни рибарски групи е имало договорени три яхти на доста висока стойност, едната от които е достигала 900 000 лева, като и трите яхти не са платени. "Няма как да ги платим", категоричен бе Порожанов. Той обясни, че договарянето на плавателните съдове е станало в Агенцията по рибарство от местните инициативни групи, а Фонд "Земеделие" е само разплащателен орган по тези проекти.

"След като видяхме, тъй като има изискване и за икономическа обоснованост на разходите, които трябва да следим, има и пороци, особено в две от тях, които ние не приехме като аргументи и затова отказахме. Съвсем ясно разбирате какъв би бил отзвукът в Брюксел", каза Порожанов по повод исканите яхти и посочи, че една от тях - "прекрасен катамаран", по проект е трябвало да разхожда туристи в един от заливите.

Горанов за спекулациите за европарите за земеделие

По програмата за селските райони имало договорени около десетина кемпери на не малка стойност и нито един не е платен. Кемперите са били в хипотезата за туристически дейности.

По отношение на плащането на автомобили и АТВ-та Порожанов каза, че автомобилите са в рамките на референтните цени, които са били направени със заповед - до 39 000 лева без ДДС. Те са част от проекти, свързани с туристически дейности - с къщи за гости или някакви други услуги. Същото важи и за АТВ-тата, като АТВ-та на по-голяма стойност не са платени, а за тези с разумна цена има плащания.

Не сме направили тези големи плащания, за които се спекулира по проекти за туристически дейности, отсече шефът на Фонд "Земеделие". Те тепърва ще бъдат одитирани.

Порожанов каза, че при проверка на място при одит от Еврокомисията е посетена къща за гости в Пловдивско, като тя е била по проект и с лек автомобил. Оказало се, че къщата не е използвана по предназначение от бенефициента, повече от 9 месеца нямало гости в нея, а бенефициентът си живеел там и си ползвал колата. Подобни проблеми няма как да не се отразят на комуникацията от гледна точка на одита, призна Порожанов.

ДАНС влезе в Държавен фонд „Земеделие"

ДАНС е влязла във Фонд "Земеделие" да направи проверки по конкретни проекти по Програмата за развитие на селските райони, свързани основно с общинските проекти, като от страна на фонда е предоставена всичката информация, каза Румен Порожанов, като отказа да даде повече подробности.