Горанов: Спекулации са, че ще връщаме милиони на Брюксел за земеделие
Горанов: Спекулации са, че ще връщаме милиони на Брюксел за земеделие / БГНЕС, архив

Министърът на финансите Владислав Горанов отрече появили се публикации, че България ще връща колосални по размери средства на Брюксел.

"Не, няма, това са спекулации, твърдо", заяви той.

Според твърдения в медиите, Европейската комисия се очаквало да наложи колосални по своите размери санкции на страната ни за разходването на европейски средства по земеделската програма за развитие на селските райони.

България заплашена от рекордна санкция от ЕС

Вчера от земеделското министерство заяви, че при тях не е постъпвала информация, че Европейската комисия (ЕК) възнамерява да наложи финансови санкции на държавата по Програмата за селските райони.

От фонд "Земеделие" уточниха пред БНР, че единствените влезли в сила финансови корекции за 2015 г. са в размер на 26 млн. евро, наложени по осем мерки от старата селска програма.

В ход е процедура по общинските мерки, като по първоначалните заключения от одитните доклади сумата, предложена за изключване, е била 235 милиона евро. След преговори са отпаднали 196 милиона. Все още под въпрос е глоба от 33 милиона евро, за които скоро предстои помирителна комисия. Очаква се, че и това число ще бъде намалено от Фонда.

Близо 5 милиона евро са санкциите, които ще бъдат наложени за финансиране на проекти за ВЕИ сектора, като първоначалната санкция, планирана от Брюксел, е била 28 милиона евро.