Дянков: Без реформа в здравеопазването колкото и пари да наливаме, няма подобрениe
Дянков: Без реформа в здравеопазването колкото и пари да наливаме, няма подобрениe / снимка: Sofia Photo Agency, архив

По времето, когато се приема бюджетът за следващата година, винаги финансовият министър е виновен за почти всичко в държавата. Това иронично заяви  пред БНТ вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, като допълни, че е свикнал. Така той отговори на обвиненията на Българския лекарски съюз по повод парите за здраве.

„Лекарите са недоволни, пациентите са недоволни от нашето здравеопазване. Аз също съм недоволен и всъщност много рядко можеш да намериш българин, който да каже браво на здравеопазването, добре върви", коментира вицепремиерът.

В бюджетно време финансовият министър е виновен за почти всичко в държавата. Свикнал съм

- вицепремиерът Симеон Дянков

Според Дянков основната причина за състоянието на родното здравеопазване е липсата на реформи в сектора.

Вицепремиерът представи данни на Сметната палата за средствата, дадени за здравеопазване в мандата на предишния кабинет и на настоящото правителство.

„Разликата е огромна. Ние сме дали 2,765 млрд. лв. повече. На годишна основа близо 700 млн. повече това правителство дава за здравеопазване. Доволен ли е някой от здравеопазването? Не. Значи какъв е за мен изводът? Че колкото и пари да се наливат там, без основна реформа, а тя не може да дойде от финансовото министерство, а от самия сектор здравеопазване - от министерството, здравната каса, лекарския съюз, пациентските организации. Без те да предложат такава реформа и тя да се приеме, колкото и пари да наливаме - вижте колко сме наляли - явно няма подобрение", каза Дянков.

Вицепремиерът обобщи, че всички са недоволни, но и той е недоволен, защото са дадени повече пари от настоящото правителство и резултатите липсват.

 

Вчера от БЛС обвиниха финансовия министър, че пари от здравни вноски са отклонявани за покриване на други пера от бюджета, че бюджетът за здраве за следващата година е недостатъчен и не е ясно къде отиват парите, които остават в края на годината. От своя страна Дянков отхвърли обвиненията на съсловната организация, каза че средствата са в резерва и допълни, че по закон парите не могат да бъдат харчени за други дейности.