Доларът отстъпи леко в очакване на важни данни за US икономиката
Доларът отстъпи леко в очакване на важни данни за US икономиката / netinfo

На световните валутни пазари щатският долар започва работната седмица с леко понижение към еврото и японската йена.

След влизането на европейските пазари „зелените пари” се търгуват към еврото при ниво 1,5865, а спрямо японската йена щатската валута се котира за 106,70 йени за долар.

Пазарите очакват данните за пазара на жилища в Съединените щати, които ще бъдат оповестени в края на седмицата. Очаква се спад на продажбите до 4.93 млн. жилища на годишна база през юни, спрямо 4.99 млн. жилища през май. Ден по-късно ще станат ясни и продажбите на новопострените жилища, които също вероятно ще се понижат до 503 000 жилища на годишна база през юни спрямо 512 000 през май.

Предстои и публикуването на данните за поръчките на стоки с дълготрайна употреба (без сектор транспорт), които вероятно ще се понижат с 0.2 на сто през юни, съобщава Bloomberg

Същевременно анализаторите припомнят, че пазарите следят много внимателно и от състоянието на банковия сектор, като днес се очакват данните за второто тримесечие на Bank of America, втората по големина финансова институция в САЩ. Прогнозира се спад на печалбата за периода с 59 на сто, което само ще подкрепи загрижеността на пазарите от обхвата на загубите около кредитната криза.

В азиатската сесия оптимизмът изстреля нагоре индексите в Хонконг с ръст от около 3 на сто. Водещият HANG SENG INDEX прибави 2.89 процента до 22 506 пункта, а в Китай CSI 300 INDEX скочи с 3.40 на сто до 2 911 пункта.

Значителни повишения отчетоха борсите и в Тайван, Южна Корея, Австралия, Тайланд, Сингапур и Индонезия. С повишение на индексите затвориха пазарите и в Индия и Филипините.

В Европа търговията започва с понижение на водещите индикатори. DAX INDEX във Франкфурт спада с 0,49 на сто до 6351 пункта, а във Великобритания FTSE 100 INDEX се понижава с 0,63 процента до 5342 пункта.

DarikFinance.bg