ДКЕВР отхвърли исканото от „Булгаргаз” 32% поскъпване на синьото гориво
ДКЕВР отхвърли исканото от „Булгаргаз” 32% поскъпване на синьото гориво / снимка: БГНЕС

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране категорично отхвърли исканото от „Булгаргаз" поскъпване на природния газ с 32% от април. С приетото днес на закрито заседание решение пределната цена на природния газ се коригира с 13.25%. Утвърдената цена е три пъти по-ниска от предложената от "Булгаргаз" актуализация.

Основните фактори за исканата промяна са по-ниската утвърдена цена за първото тримесечие на 2008 година, както и поскъпването на петрола. Работната група извърши обстоен анализ на цените на алтернативните горива на международните пазари, курса на щатския долар и икономическото състояние на „Булгаргаз”.

След откритото заседание във вторник, където бяха изслушани аргументите на газовото дружество и след обсъждане в Консултативния съвет за тристранно сътрудничество Държавната комисия за енергийно и водно регулиране взе окончателното си решение за цената на природния газ за второто тримесечие на година.

При изчисляване на стойността не сме коригирали и количествата, които ще доставят четирите доставчика на компанията. Калкулирали сме 3 процента надценка, предвидени в наредбата за ценообразуване, които дружеството за първи път ще получи. Запазили сме и заявените количество природен газ, заяви председателят на ДКЕВР Константин Шушулов.