ДКЕВР: Няма причина за проверка на софийското парно за декемврийските сметки
ДКЕВР: Няма причина за проверка на софийското парно за декемврийските сметки / снимка: Sofia Photo Agency, архив
ДКЕВР: Няма причина за проверка на софийското парно за декемврийските сметки
37205
ДКЕВР: Няма причина за проверка на софийското парно за декемврийските сметки
  • ДКЕВР: Няма причина за проверка на софийското парно за декемврийските сметки

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране към момента не намира основания да започне проверка в Топлофикация „София” заради по-високите сметки на абонатите за декември спрямо ноември миналата година. Това съобщи председателят на регулатора Ангел Семерджиев, като допълни, че все още няма достатъчно жалби на потребителите по този въпрос. Семерджиев отказа коментар за евентуалното поскъпване на тока от първи юли. От държавната НЕК обаче обявиха, че ще искат 5 процента поскъпване на продаваната от тях електроенергия от средата на годината. средата на годината.

Както държавната комисия за енергийно и водно регулиране, така и  енергийното министерство към момента не виждат проблем с декемврийските сметки за парно в София, въпреки че много абонати се оплакаха, че са драстично завишени.

Засега няма някакво явно основание да се проверява цялата топлофикация как се отчитат самите станции, каза Семерджиев.

Ако има съмнение за нещо, което остава скрито и не е законно, тогава си има ред - първо, през компанията, после - през Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, коментира от своя страна енергийният министър Трайчо Трайков.

Председателят на регулатора Ангел Семерджиев коментира, че несъбраните вземания на топлофикациите с изтекла давност са управленски проблем на дружествата и комисията не може да се намесва.

“Очевидно е, че не трябва да се допуска от мениджмънта на всяка топлофикация невземането от длъжниците да се проточва три години. Това не е в тяхна полза. Политиката, водена досега, очевидно не е правилна и тя се е отразявала на финансовото състояние на топлофикациите”, коментира председателят на ДКЕВР.

Още един сигнал, че цената на тока ще скочи от 1 юли, се появи след като  шефът на НЕК Красимир Първанов обяви, че компанията ще писка близо 5 на сто поскъпване на електроенергията, която продава. Първанов се мотивира, че парите са необходими за подобряване на мрежата на държавната компания.

“Ще поискаме увеличение на инвестиционната програма от тази година с около над 50 процента. Инвестиционната програма, която сме предложили в Българския енергиен холдинг, е 219 млн. лв. ”, каза шефът на НЕК.

До края на февруари както НЕК, така и трите фирми на енергото - ЧЕЗ, E.ON и EVN, трябва да подадат в ДКЕВР предложенията си за промяна в цената на тока от 1 юли.