Директорът Societe Generale: Банката се справя чудесно
Директорът Societe Generale: Банката се справя чудесно / снимка: БГНЕС
Директорът на френската банка Societe Generale („Сосиете женерал”) Дануел Бутон каза при изслушването си пред френска парламентарна комисия по финанси, че банката се справя чудесно, предаде АФП.


Бутон, но когото би предложено на два пъти да подаде оставка след скандала с измамата, каза, че банката не страда от дефицит на доверие въпреки загубата от 4,9 млрд. долара, причинена от обвинения в непозволени действия брокер Жером Кервиел.

В момента Кервиел е разследван за непозволени действия и фалшифициране на документи, които той оспорва.

Societe Generale бе засегната и от световната финансова криза На 24 януари банката обяви, че е станала жертва на измама на стойност 4,9 млн. евро.

Според банката до загубата са довели сделките на Кервиел, осъществени без разрешение. Това беше лоша новина както за банката – една от най-големите във Франция, така и за световния финансов пазар, който вече беше притеснен от кризата с ипотечните кредити.

В началото на февруари Апелативният съд в Париж постанови брокерът Жером Кервиел да бъде задържан, докато трае разследването. Прокуратурата във френската столица поиска брокерът да бъде арестуван, тъй като се страхува, че той може да установи контакт със свои съучастници, ако има такива.

Разследването бе разширено, след като полицията задържа брокер, който според сведения е поддържал връзка с Кервиел. След това бе задържан още един брокер, който след разпит бе пуснат. На 18 март брокерът бе пуснат от затвора, докато трае разследването.