Детройт излезе от банкрута
Детройт излезе от банкрута / снимка: Guliver/Getty Images

Американският град Детройт (щата Мичиган) излиза официално от състоянието си на банкрут в 00,01 ч днес местно време (07,01 ч българско). Това предаде ТАСС, като се позова на губернатора на Мичиган Рик Снайдър.

По думите му в близките няколко часа ще бъдат подготвени и приети всички необходими документи. Снайдър също така благодари на всички, които са участвали в разработването на плана за излизане на автомибилната столица на САЩ от състоянието на банкрут.

Според въпросния план, който бе одобрен в началото на ноември, кредиторите се съгласиха да отпишат 7 милиарда долара от общия дълг на Детройт, възлизащ понастоящем на над 18 млрд. долара. Освен това местните власти се задължиха да вложат 1,7 млрд. долара в продължение на 10 години в благоустройство на града, за да може по този начин да бъдат привлечени в него нови жители. От тази сума 440 млн. долара трябва да бъдат изразходвани за сметосъбиране и разрушаване на около 40 000 пустеещи сгради, а 430 милиона - за подобряване работата на полицията и пожарната.

Планът също така предвижда да бъдат намалени пенсиите на жителите на Детройт с 4,5 процента и да се ореже изплащането на специални възнаграждения за пенсионирани полицаи и пожарникари. "Всички все още изпитваме сериозни трудности да осигурим ежедневното функциониране на градските служби", призна кметът на Детройт Майк Дъган. "Но сега поне няма да сме град в банкрут. В четвъртък започваме от нулата и ще направим всичко, за да бъдат създадени онези условия за жителите, които те заслужават".

На 3 декември 2013 г. автомобилната столица на САЩ бе обявена за банкрутирала. Съдът постанови, че градът е неспособен да изплаща дълговете си. По този начин Детройт стана най-големият банкрут на град в американската история. Според местното законодателство за банкрута решението на съда предостави на Детройт закрила от кредиторите му, допълва ТАСС.

Източник: БТА