Детомаси: Цената на петрола е плод на спекулация
Детомаси: Цената на петрола е плод на спекулация / netinfo
Канадски професор твърди, че рекордната цена на петрола от цената на петрола от 100 долара за барел е спекулативна и е въпрос на време отново да падне.

“Цената на петрола в момента е плод на спекулации”, твърди професор Дейвид Детомаси от бизнес колежа в Киндстън, Онтарио. Според него моментната цена от $100 за барел скоро ще падне.

Професор Детомаси смята, че рекордната цена на петрола е получена вследствие на моментното голямо потребление заради нуждата от петрол през зимата. Също така влияние са оказали политическото положение в членките на ОПЕК Иран и Венецуела, които са едни от най-големите износители на петрол, както и на намаленият добив от някои находища в САЩ. За високата цена спомага и отказът на президента на САЩ Джордж Буш да увеличи добива и да посегне върху стратегическите резерви на страната.

Канадският професор също така твърди, че разликата в цената от около $95 за барел, както беше през последните няколко месеца и $100 за барел не е чак толкова голяма. Границата от $100, която се достига за първи път в историята обаче е психологическа и повод също така за медийни спекулации.

Според Детомаси реалната цена на петрола при сегашните нива на добив и потребление е $70-80, но потребителите трябва да са подготвени за постоянната тенденция за увеличаване на цените на петролните продукти, която няма да спре.

Агенция Speed-Press