Депутатите  оставиха дебата по бюджет 2014 за сряда
Депутатите оставиха дебата по бюджет 2014 за сряда / снимка: БГНЕС
Депутатите оставиха дебата по бюджет 2014 за сряда
68180
Депутатите оставиха дебата по бюджет 2014 за сряда
  • Депутатите оставиха дебата по бюджет 2014 за сряда

Депутатите обсъдиха бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Здравната каса на първо четене на извънредно заседание. Те започнаха и работа по Бюджет 2014 г., но времето стигна единствено за доклада на водещата бюджетна комисия. Гласуванията по законопроектите за ДОО и НЗОК ще са в сряда в началото на редовното заседание.

С бюджета на социалното осигуряване се предвижда минималната работна заплата, респективно и втората година от майчинството, да бъдат увеличени до 340 лева. Добавката за първо дете се запазва на 35 лева, но за второ - се увеличава на 50 лева. Пенсионерите ще имат по-високи пенсии, но от първи юли, като увеличението е по швейцарското правило - т.е. с 3 на сто. Така минималната пенсия ще бъде 155 лева, а максималната - 840 лева.

По-сериозни дебати в залата предизвика бюджетът на Здравната каса, като от ГЕРБ обвиниха управляващите, че ще доведат здравната система до катастрофа. "Бюджетът на НЗОК за 2014 година е безумен бюджет. Той започва с 200 млн. лв. по-малко за болнична помощ", каза бившият ресорен министър Десислава Атанасова.

От своя страна Мая Манолова от Коалиция за България показа справка от БНБ, според която бюджетът на касата е занулен при управлението на ГЕРБ, а резервът от 1,4 млрд. лева е прехвърлен към държавната хазна. Според Манолова парите са откраднати. Междувременно тя също предложи корекции в клиничните пътеки за догодина, като според нея цените на някои от тях трябва да бъдат завишени. "За да може лекарите и болниците нормално да функционират, да лекуват българските граждани и да не се налага да шмекеруват, за да покрият в крайна сметка разходите, които правят за съответните видове лечение", мотивира се зам.-председателят на парламента.

От своя страна председателят на здравната комисия Нигяр Джафер от ДПС коментира, че през 2007 година, когато здравната каса е отделяла 1,5 млрд. лв., здравнонеосигурените са били 700 000 души, а понастоящем, след като се отделят над 3 млрд. лв., домотивираните хора и тези, които не могат да плащат осигуровките си, са преминали психологическата граница от 2 млн. души. Тя изтъкна, че броят на здравнонеосигурените ще затруднява прогнозите при растящи разходи, а по думите й това подлага на риск който и да е бюджет на здравната каса.

При дебатите за общественото осигуряване най-големи разисквания имаше около размера на пенсиите. Според ГЕРБ увеличението от три процента от юли е незначително, а и пенсионерите няма да има как да си платят сметките през зимата. "Тук всяка прилика с многократно повтаряния рефрен "Вие ги увеличихте, ние ги плащаме" изобщо не е случайна, а напълно закономерна за всички следващи правителства.Изказването на представителите от ГЕРБ оставя впечатлението, че вувузелите на тяхната социална агресивност не са в състояние да изтрият собственото усещане за вина", бе отговорът на социалния министър Хасан Адемов.

В сряда бюджетите на касата и социалното осигуряване ще бъдат гласувани на първо четене. Тогава ще продължат и разискванията по Бюджет 2014 г.