Демонстрираха как се преброява земеделско стопанство
Демонстрираха как се преброява земеделско стопанство / снимка: Министерство на земеделието и храните

Тестване на процедурата по преброяване на земеделско стопанство бе демонстрирано пред журналисти в село Рашково, община Ботевград.

Демонстрационното преброяване бе извършено в старопланинска ферма, която поддържа екологично съобразен начин на отглеждане на животните. Фермата има близо 700 овце, като произвежда агнета от специална селекция от местни и френски месодайни породи Ил дьо Франс и Мутон Шароле. В стопанството се отглеждат също и кози и работни животни.

Представител на земеделското министерство и управителката на фермата тестваха процедурата по преброяването на земеделските стопанства, като заедно попълниха статистическия въпросник.

Предвидено е индивидуалното преброяване да става, като анкетьорът задава въпроси на земеделския стопанин, той отговаря на тях, а самият анкетьор попълва въпросника. При необходимост анкетьорът задава уточняващи въпроси, така че информацията, предоставяна от стопанина, да бъде подавана коректно.

Преброяването започва на 1 септември и ще продължи до 30 ноември тази година, като ще бъдат обхванати близо 750 000 земеделски стопанства в България.

Целта е да се съберат данни съобразно европейските стандарти и критерии за състоянието на земеделския сектор у нас, съпоставими с тези на останалите държави, както и да се подпомогне стратегическото планиране в рамките на Общата селскостопанска политика на ЕС за следващия програмен период след 2013 година.