Делът на сивата и криминална икономика у нас стига до 40%
Делът на сивата и криминална икономика у нас стига до 40% / ThinkStock/Getty Images

Икономиката ни е силно деиндустриализирана, огромен, до 40 на сто, е делът на сивата и криманална икономика. Дяловете на България в световния брутен вътрешен продукт /БВП/ за 17-годишния период от 1989 г. до 2006 г. е намалял над 25 пъти. Тези изводи са направили експертите на Института за социална интеграция /ИСИ/, съвместно с Фондация "Фридрих Еберт" в доклад за икономическото развитие на България, съобщава БТА.

Те отчитат освен това неефективност при използването на европейските средства в периода от 2007 до 2013 година, проблеми в управлението на публичната и финансовата системи, множество нормативни пречки в управлението на бизнес средата, пълна липса на условия за развитие на малкия и среден бизнес.

Решенията, които експертите от Института за социална интеграция предлагат, са преминаване към смесена пазарна производителна икономика, промяна на нормативната рамка, позволяваща развитието, на данъчната система и ограничаване на сивата икономика чрез законови средства. Освен това се предлага спешно приемане на Закона за управление на средствата за гарантирано усвояване на европейските пари.

Любомир Ганчев от ИСИ обобщи основния извод в доклада, че реиндустриализацията на България чрез активната роля на държавата като подкрепяща, насърчаваща и създаваща икономиката на предлагане е главният път на развитие, който предстои и изисква потенциала на цялата нация.

В рамките на форума бяха представени предложенията на работната група по темата "Възможности за развитие на икономиката", в чийто състав влизат Бойко Петев, Георги Кадиев, Катя Колева, Любомир Ганчев, проф. Михаил Мирчев, Руси Статков.

Целта на презентацията бе да послужи като основа за дебат относно нови, прогресивни възможности за икономическо развитие. Според Пенчо Хубчев от Фондация "Фридрих Еберт" основните проблеми на страната ни са три - липса на върховенство на закона, корупцията и бедността, които са свързани помежду си.