Даниела Бобева: Китайски туристи проявяват интерес към България
Даниела Бобева: Китайски туристи проявяват интерес към България / снимка: БГНЕС, архив

Вицепремиерът Даниела Бобева се запозна с проблемите на бизнеса и общините в област Смолян. На срещата присъстваха над 80 представители на различни бизнес предприятия, кметове на общини, общински съветници и ръководители на държавни институции. Участие взеха и зам.- министърът на икономиката Бранимир Ботев, председателят на БХРА Благой Рагин, Анелия Бъклова, съветник в политическия кабинет на зам-.министър председателя по икономическото развитие, областният управител на Смолян инж. Димитър Кръстанов и депутатът от Коалиция за България Дора Янкова.

Даниела Бобева подчерта, че основните проблеми на региона са инфраструктурата, затапеният граничен пункт Рудозем- Ксанти, недостига на специалисти, образователната система и мечките, особено в селата. Проблемите ще бъдат обобщени и ще се търси тяхното решение.

Вицепремиерът заяви, че Пампорово е най-привлекателният курорт за българите, но няма да оцелее без активна кампания за привличане на туристи. Потенциал има и пазарът от Гърция. Силен интерес към България проявяват китайските туристи. Те се интересуват от история, балнеология и интересни места, обясни Бобева.

Зам.- министърът на икономиката Бранимир Ботев съобщи, за последната година има 60 % ръст на турските туристи в зимните курорти в България. Над 10,2% е ръстът на издадените визите за туристи. 6,1 на сто е увеличението на туристите през летния сезон. 13.8% повече туристи са дошли от Русия, над 32% е ръстът на летуващите у нас жители на Турция, а най-сериозен е ръстът на туристите от Беларус- 65%.