Дадоха мандат на общинар за общото събрание на софийската „Топлофикация”
Дадоха мандат на общинар за общото събрание на софийската „Топлофикация” / netinfo

Столичните общински съветници одобриха даването на мандат на общинския представител в „Топлофикация-София" по повод предстоящото Общо събрание на акционерите, на което трябва да бъде гласувано увеличаването с 55 милиона лева на капиталовия дял на Столичната община. Ако това се случи, общината ще стане мажоритарен собственик на Топлофикация и ще изплати краткосрочните задължения на дружеството към Булгаргаз. По повод това решение столичният кмет Бойко Борисов изрази надежда, че софиянци, които използват парно и топла вода, най-сетне ще разберат, че няма безплатна услуга.

По повод на декларацията за облекчаващите мерки, които правителството трябва да предприеме през предстоящия отоплителен сезон, внесена от съветниците от ДСБ, Борисов заяви, че това е социална политика, приоритет на държавата.

„За съжаление нямаме правителство, което да работи с нас. И се принуждават политическите групи, виждате, да пишем декларации, да се опитваме да работим заедно с правителството, защото социалното министерство, госпожа Масларова има милиарди в бюджета и би могла да помогне и на Столична община, както ние, виждате, водим от нашия бюджет 55 млн. лв. и ги слагаме там, за да помагаме”, каза градоначалникът на София.

Колкото до бъдещия завод за отпадъци в столицата, според Борисов той трябва да бъде общински. Това ще е и отговорът ни пред Брюксел, допълни кметът.

„След като сме си извоювали пари и по оперативната програма, и с проекта, и водим преговори с тях и имаме гарантирани пари, не искам на следващия кмет да му оставя проблем с отпадъците, искам да му оставя ключа на завода”, заяви Бойко Борисов.