Д-р Виткова: Псевдореформата в здравеопазването задълбочава проблемите
Д-р Виткова: Псевдореформата в здравеопазването задълбочава проблемите / снимка: sxc.hu
Д-р Виткова: Псевдореформата в здравеопазването задълбочава проблемите
55274
Д-р Виткова: Псевдореформата в здравеопазването задълбочава проблемите
  • Д-р Виткова: Псевдореформата в здравеопазването задълбочава проблемите

Проблемите в здравната система ще се задълбочат, ако управляващите разчитат само на псевдореформата за прелицензиране на доброволните здравни фондове като застрахователи. Това заяви д-р Мими Виткова, председател на асоциацията на дружествата за доброволно здравно осигуряване. От асоциацията призоваха за разбиване на монопола на здравната каса. Според д-р Виткова 50 % от плащанията в системата са кешови, а хората не знаят за какво реално си дават парите.

По думите на Виткова проблемът не опира само до финансови средства. Според нея е необходимо да се разгледа целият осигурителен модел, необходимо е държавата да се освободи от излишните плащания на здравни вноски за лица, които имат прекомерно високи доходи, за да може да поеме плащанията на здравни вноски на така наречените социално слаби. Необходимо е държавата да стане равностоен участник в здравноосигурителната система и за категориите граждани, за които тя се е ангажирала да плаща здравни вноски, да плаща върху реални доходи, не върху минимална база, каза още председателят на асоциацията на дружествата за доброволно здравно осигуряване.

„Недопустимо е държавата да повтори това абсурдно решение да национализира здравни вноски, да прави с тях пътища в момент, в който гражданите й не могат да си платят консумативите за тежки операции, които те законово са задължени да плащат", категорична е д-р Виткова.

Според нея въпросът е какво правим със здравноосигурителната система. „Тя ще остане само в лицето на НЗОК с всичките проблеми, които има там, ще останат тези близо 50 процента кешови плащания, ще си купуваме ставите и платната за хернии, ще си плащаме избор на екип, включително на акушер гинеколога в частния му кабинет, независимо че не раждаме в частните кабинети. От външната врата на болниците хората ще плащат, без да знаят за какво, контролът ще бъде само върху масивите на НЗОК или контролът ще бъде върху медицинското обслужване, качеството на всеки гражданин, потърсил медицинска помощ", коментира още Мими Виткова.

От асоциацията на дружествата за доброволно здравно осигуряване предупредиха, че страната ни е под наказателна процедура за неизпълнение на стара европейска директива. Вече обаче има нова директива, която отменя старата. В момента около 200 000 души имат пакети в дружествата за доброволно здравно осигуряване.