Цветанов: Търсим варианти за тютюнопроизводството
Цветанов: Търсим варианти за тютюнопроизводството / снимка: БГНЕС

Търси се вариант за продължаване на тютюнопроизводството, каза в Кърджали министърът на земеделието и храните Валери Цветанов. Той поясни, че очаква отговор на писмо дo EK, писано още от предшественика му Нихат Кабил, за обезпечаване на отрасъла. Цветанов уточни, че Фонд "Тютюн" все повече намалява и има средства за около година и половина. Засилен интерес има към ориениталските тютюни.

Валери Цветанов припомни, че през 2007-ма в българското земеделие са влезли 430 000 000 лева, а тази година се очакват повече пари. Той призова земеделските производители да подадат общи заявления до 15 май , за да получат преки плащания по земеделските субсидии.

Това е първата визита извън София на земеделският министър от встъпването му в длъжност. Депутатът Лютви Местан поясни, че не трябва да се търси политически знак за това посещение на Цветанов в Кърджали, а това , че Програмата за развитие на селските райони засяга изключително този регион. Над 80% от парите, които се очаква да пристигнат в Кърджали, ще бъдат по Програмата. По време на срещата с кметовете от областта , те поставиха въпроси за начините на удължаване на сроковете и намаляване на ограниченията, визирани в нея.