Четири предложения за Царска Баня гледат на сесия в Карлово
Четири предложения за Царска Баня гледат на сесия в Карлово / netinfo
На извънредна сесия Общинският съвет в Карлово ще решава дали да апортира почти цялата общинска собственост на територията на гр. Баня в смесено дружество с новорегистрираната софийска фирма “Баня голф енд спа ризорт”.

Намерението на градската управа да влезе в съдружието с частния партньор, внасяйки имоти и земеделски земи с обща площ над 1 120 декара. Предлага се община Карлово да държи в бъдещото смесено дружество едва 34%, макар че ще вкара в него градския парк на Баня, спортния полуинтернат, минералния басейн, стадиона, още едно футболно игрище, хотела и много земя.

Частният партньор “Баня голф енд спа ризорт”обещава 60 млн. евро инвестиции в изграждане на голф игрища, спа–център, хотели и вилно селище. По разпореждане на Апелативния прокурор на Пловдив Росен Димов Окръжна прокуратура извършва проверка за произхода на парите на кандидат-инвеститора.

Заседанието на ОбС е свикано с подписите на 12 съветници от БСП. На сесията ще бъдат разгледани и 3 други предложения за инвестиции в Баня. Бившият шеф на БФС Христо Данов, който издържа местния аматьорски футболен клуб поиска неговата база на концесия за 35 години. Той обещава да инвестира само за развитие на спорта около 15-20 милиона. Оферта за изграждане на екологично селище за СПА туризъм в село Баня е внесло и офшорното дружество “Роуз валей инвестмънт”. Те предлагат да инвестират 120 млн. евро за курортното селище, което да бъде посещавано от туристи от средна и по-висока класа. В предложението им е включено изграждане на училище, детска градина и административен център в Баня.

Предложение да поеме спортните съоръжения и да ги направи печеливши по линия на публично-частно партньорство е внесъл и бизнесменът Георги Генов от Долна Баня.