Българите с доходи от лихви в чужбина подават данъчни декларации до 30 април
Българите с доходи от лихви в чужбина подават данъчни декларации до 30 април / снимка: Sofia Photo Agency

Българските граждани, които получават доходи от лихви по банкови сметки, лихви по облигации, държавни ценни книжа и от колективни инвестиционни схеми, изплатени им в чужбина, трябва да подадат годишна декларация за облагане на доходите до 30 април 2008 г., съобщиха от приходното ведомство.

До 30 юни данъчните администрации на държавите-членки на ЕС ще предоставят на НАП информация за доходите от спестявания под формата на изплатени лихви на български граждани.

Националната агенция за приходите е поискала информация и от Швейцария, Монако, Лихтенщайн, Андора и Сан Марино, както и от десет зависими и асоциирани територии на Великобритания и Холандия /Холандски Антили, Аруба, Ангила, Търкс и Кайкос, Джърси, Гърнси, Монтсерат, Британски Вирджински острови, остров Ман/ на основание сключените с тях споразумения.

След като получи информация за този вид доходи, НАП ще извърши съпоставка с подадените декларации за облагане на доходите и при установени разминавания ще възложи проверки или ревизии на онези българи, които не са декларирали доходите си от лихви в чужбина.

На 30 април изтича и срокът, в който банките, инвестиционните посредници и други трябва да предоставят на НАП информация за доходите от спестявания на гражданите от ЕС, реализирани в България.