България може да изгуби до 500 млн. евро до края на програмния период
България може да изгуби до 500 млн. евро до края на програмния период / Sofia Photo Agency
Ивайло Калфин - 1
67251
Ивайло Калфин - 1
Ивайло Калфин - 2
  • Ивайло Калфин - 1
  • Ивайло Калфин - 2

България може да изгуби между 300 млн. и 500 млн. евро до края на програмния период от европейските програми, заяви евродепутатът Ивайло Калфин. По думите му в момента се правят "пожарникарски" усилия парите да бъдат спасени. Евродепутатът бе категоричен, че заради липсата на бюджет на ЕС може следващият програмен период да се забави за всички страни от Съюза.

"Това са екология, конкурентоспособност и селски региони, като в последната година вече се правят всякакви усилия да се спасят голяма част от тези средства и те да се насочат в един гаранционен фонд и т.н., така че да можем да ги използваме по-активно. Но това е пожарникарска работа в края на периода", коментира Калфин.

Калфин бе категоричен, че се надява при втория вот на недоверие срещу кабинета "Орешарски" да има дебат по проблемите на регионалното развитие и обърна внимание, че опозицията "изчерпва" този силен инструмент, който й дава законодателството с честите вотове.

По отношение на проблема с бежанците Калфин обясни, че на европейско ниво се мисли за отваряне на границите за хора, които вече са получили статут на временно пребиваващи - т.е. на отпадане на квотите. Европа работи и по подпомагане на страните, които граничат със Сирия, за да може хората да остават там, а не да бягат към Европа. По думите на Калфин България може да разчита на пари от ЕС за бежанския проблем, но те няма да бъдат много.

"Проблемът с бежанците е траен, той няма да се реши само със средства. Тук можем да искаме от ЕС няколко неща, включително когато в парламента се приема т.нар. глобален трансфер - пренасочване на средства в края на годината, има около 500 млн. евро, които се пренасочват, голяма част от тях да отидат за хуманитарна помощ и да се подпомагат страните, които са съседни на Сирия и в които бежанците са най-много", добави Калфин.