Българин не замина на сватбено пътешествие заради неплатени данъци
Българин не замина на сватбено пътешествие заради неплатени данъци / netinfo

Младоженец не успя да отпътува за сватбеното си пътешествие. На граничния пункт се разбрало, че главата на новото семейство е собственик на фирма със задължения към бюджета, заради което му било забранено да напуска пределите на страната ни, съобщават от Националната агенция за приходите.

Само през последните две седмици 10 човека с отнети паспорти са се оплакали в Териториална дирекция на Националната агенция за приходите София град. Те са се оказали собственици на задлъжнели фирми, поради което им е било отнето правото да напускат страната.

Съществува практика да се прехвърлят фирми, натрупали публични задължения на хора от малцинствата или на такива, които най-често не осъзнават какво точно придобиват.

Притиснати от належаща нужда или поради незнание или неразбиране на законите те приемат да изкупят задлъжнели фирми срещу минимално възнаграждение. Купувачите в такива сделки се оказват отговорни за задължения, които не са натрупани от тях и за които най-често не са били уведомени при прехвърляне на фирмата. Има и случаи, когато купувайки фирмата, новият собственик подписва пълномощно на предишния управител. Така на практика бившият управител продължава да ръководи фирмените дела, може да сключва сделки от името на дружеството и да подава декларации.

Същевременно рискът от възникване на задължения и негативните последици от тях се носи от новия управител, който пряко не е имал участие в дейността на придобитото от него дружество. Често новият собственик разбира какво точно е придобил, когато при служебно или лично пътуване извън граница бъде спрян на паспортния контрол и върнат обратно в България. Веднъж наложена, забраната за напускане на страната може да се отмени само при погасяване или обезпечаване на задължението с движими или недвижими вещи, собственост на дружеството. В крайна сметка се оказва, че срещу заплатената минимална сума, купувачът е получил много по-големи отговорности, които могат да се окажат пречка за неговите служебни и лични планове.

Ограничаване правото на управителите на фирмите и на лицата, които ги представляват, да пътуват извън границите на Европейския съюз е една от крайните мерки, прилагана от публичните изпълнители, спрямо некоректните към бюджета длъжници. До нея се прибягва само в случаите, когато са изчерпани всички останали начини за събиране на вземането и обикновено липсва диалог с длъжника. От началото на годината до сега, по искане на публичните изпълнители от столичната дирекция на НАП, на 107 лица с непогасени и необезпечени задължения над 5000 лв. е наложена принудителната административна мярка „забрана за излизане от страната”. Общият брой на лицата с действаща забрана към момента е 663.