България ще кандидатства за седалище на Европейския орган по труда

/ Guliver/Getty Images
Правителството одобри намерението за издигане на кандидатурата на България за седалище на Европейския орган по труда, съобщи пресслужбата на кабинета. Правителственото решение е взето неприсъствено.
 
Обсъждането на предложението за регламент на Европейския парламент и на Съвета за създаване на новата структура започна през март 2018 г. в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, припомнят от МС.
 
Органът ще подкрепя държавите-членки на ЕС в сътрудничеството, обмена на информация, съгласуваните и съвместните инспекции, медиацията, сътрудничеството в случай на трансгранични нарушения на функционирането на пазара на труда.
 
Създаването на новата структура ще спомогне за гарантиране на правата на работниците и гражданите на равно третиране и равен достъп до възможности за заетост и социална закрила в трансгранични ситуации. С дейността си институцията ще осигури прозрачност за предприятията по отношение на местните трудови стандарти в целия вътрешен пазар.
 
Със създаването на Европейски орган по труда се интегрират съществуващите структури и инструменти на Европейския съюз в областта на трансграничната трудова мобилност и координацията по въпросите на социалната сигурност.
 
Очаква се новата структура да започне работа до края на 2019 г., пише в съобщението.
БТА