БСП се готви да атакува пред КС текстове от Закона за здравното осигуряване
БСП се готви да атакува пред КС текстове от Закона за здравното осигуряване / снимка: БГНЕС
БСП се готви да атакува пред КС текстове от Закона за здравното осигуряване
80657
БСП се готви да атакува пред КС текстове от Закона за здравното осигуряване
  • БСП се готви да атакува пред КС текстове от Закона за здравното осигуряване

Двете кампании - за местни избори и за референдум за изборните правила, ще доведат до сериозен хаос. За това предупреди лидерът на БСП Михаил Миков след заседание на ръководството на партията. Червените внасят в Конституционния съд искане за отменяне на решението за теглене на нов държавен дълг в размер на 16 млрд. лева. Освен това от Позитано 20 започват събиране на подписи за атакуване на някои текстове от Закона за здравното осигуряване.

Наслагването на двете кампании - за местни избори и информационна за референдума за изборните правила, крие риск за провеждане на изборите и отчитане на резултатите. След като застъпи тази теза лидерът на червените Михаил Миков я доразви: „Поне в четири града ще има и местни референдуми, което означава още наслагване на въпроси".

БСП и АБВ събраха подписите, ще атакуват 16-те млрд. заем пред Конституционния съд

След като внасят искането до Конституционния съд, с което атакуват решението за нов дълг, социалистите подхващат и друго решение на управляващите. „Започваме подготовка по искане до Конституционния съд за прогласяване на противоконституционност на отделни текстове от закона за Здравното осигуряване, с които се нарушава равнопоставеността на гражданите, солидарният принцип; нарушава се категоричната разпоредба на член 52 от Конституцията: „Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и ред, определени със закона", каза Миков.

Който иска да възстанови здравните си права, ще плаща вноски за пет години назад

От „Позитано 20" отново повториха, че изслушването на КЕВР в пленарна зала е опит да се натовари Народното събрание с отговорност.