БСП и АБВ събраха подписите, ще атакуват 16-те млрд. заем пред Конституционния съд
БСП и АБВ събраха подписите, ще атакуват 16-те млрд. заем пред Конституционния съд / снимка: БГНЕС, архив
БСП и АБВ събраха подписите, ще атакуват 16-те млрд. заем пред Конституционния съд
80562
БСП и АБВ събраха подписите, ще атакуват 16-те млрд. заем пред Конституционния съд
  • БСП и АБВ събраха подписите, ще атакуват 16-те млрд. заем пред Конституционния съд

БСП и АБВ са събрали нужните подписи за сезиране на Конституционния съд заради решението на парламента да се вземе заем в размер на 16 млрд. лева. Искането е подкрепено от социалистите, осем депутати от АБВ и един независим народен представител.

НС одобри възможността за заема до 8 млрд. евро

Налице са необходимите подписи за сезиране на Конституционния съд по законопроекта за ритификацията на 16-те млрд. дълг, съобщи парламентарният зам.-шеф Янаки Стоилов от БСП. Подписите са събрани от народните представители на „БСП-лява България", депутати от АБВ и независим народен представител. В близките дни ще има възможност да се сезира Конституционния съд, обясни Стоилов.

България емитира 3,1 млрд. евро в три транша облигации

Лъчезар Никифоров от АБВ заяви, че неговото мнение и на част от колегите му, подписали се под искането, е, че съгласно член 149, ал. 1, т. 4 Конституционният съд се произнася за съответствието на сключените от Република България международни договори с Конституцията преди ратификацията им.

Най-тежки последствия заради новия дълг щели да понесат присъдружните на ГЕРБ партии

Според Никифоров най-вероятно КС ще отхвърли като недопустимо искането, но с оглед да бъдат използвани всички правни възможности и да е ясно, че и КС се произнася със силата на ресюдиката по проблема, затова от АБВ са подкрепили внесеното искане от БСП.