НС одобри възможността за заема до 8 млрд. евро
НС одобри възможността за заема до 8 млрд. евро / снимки: БГНЕС
НС одобри възможността за заема до 8 млрд. евро
78280
НС одобри възможността за заема до 8 млрд. евро
  • НС одобри възможността за заема до 8 млрд. евро

Парламентът одобри възможността България да изтегли заем в размер до 16 милиарда лева за период от три години до 2017 година. В подкрепа на това решение гласуваха депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок и БДЦ заедно с изненадващата подкрепа на АБВ и ДПС. Против бяха депутатите от БСП и "Атака", а народните представители от Патриотичния фронт се въздържаха.

Мотивите на кабинета

Максималният срок за връщане на заема е 30 години, а лихвата е до 10% - това е записано в мотивите на премиера Бойко Борисов към законопроекта за ратифициране на Договора за дилърство между България и Ситигруп Глобъл Маркетс имитид,HSBC Банк, Сосиете Женерал и Уникредит Банк. HSBC е банката, която е в основата на голям международен скандал за укриване на данъци. Финансовият министър Владислав Горанов призна, че именно тези банки са помогнали на държавата да изплати парите на вложители в КТБ, а в замяна правителството се е задължило да върне жеста като изтегли облигационен заем от тях.

НС одобри възможността за заема до 8 млрд евро
netinfo
Горанов обеща реформи и поне 2 млрд. от предвидения дълг да не се ползват

По време на дебати финансовият министър Владислав Горанов обеща на депутатите, че част от предвидените пари - поне 2 млрд. лв., няма да бъдат ползвани.

„Дължа извинение на сегашната опозиция, ако някога съм си позволил да говоря против поемането от дълг, породен от обстоятелството, че през годините е имало дефицит", каза Горанов. Финансовият министър посочи, че става дума за ратификация на рамково споразумение с банки, а не за поемане на дълг, защото с акта, гласуван от парламента, се ратифицира международен договор за посредничество. „Не поемаме и лев дълг днес. Поехме 7 млрд. дълг в края на миналата година, когато гласувахме държавния бюджет за 2015 година. Дали ще поемаме повече дълг, ще решаваме заедно в следващите години с гласуването на закона за държавния бюджет", обърна се той към депутатите.

Горанов заяви, че вярва в реформаторския капацитет на правителството. „Поемам ангажимент, че поне два милиарда от този разчет, който сме направили като сбор от падежите плюс планирания дефицит, няма да се налага да бъдат ползвани. 2 млрд. е минимумът от това, което няма да се ползва, от лимита по рамковата програма за поемане на дълг", обеща Горанов.

Ангажиментите на финансист №1 обърнаха партийни позиции

Новата позиция на финансовия министър обърна решението на АБВ да не подкрепи поемането на заем на 180 градуса. Вчера на пресконференция лидерът на коалицията Георги Първанов и колегата му Борислав Борисов звучаха категорични. В отговор на въпрос срещу какво биха подкрепили намеренията на кабинета, Борисов попита журналистите така ли разглеждат нещата - „като форма на търговийка". А Георги Първанов отсече, че сделка няма да има. Днес обаче нещата бяха различни и „спестяването" на 2 милиарда лева промени гласовете. Това стана ясно от думите на Борислав Борисов: „Мисля, че условията, поставени от АБВ, получиха удовлетворителен отговор".

Също толкова изненадваща и в последния момент беше позицията на ДПС, които до тази сутрин бяха категорично против тегленето на нов заем за 16 милиарда. Горанов посети ДПС в тяхната стая и след това депутатът от движението Йордан Цонев сподели друга позиция: „Удовлетворени сме от това, че има заявка за правене на реформи и 2 млрд. по-малко. Удовлетворени сме от това, че финансовата система ще търси стабилност и събиране на парите от КТБ. Ще следим за правенето на тези реформи, ще следим как се емитира по отделните падежи на дълга, ще следим как се разходва и всяка година при участието ни в приемането на бюджета ще следим за лимитите на дефицита и на държавния дълг. Затова ДПС при тези условия, при намаления дълг, при поемането на ангажимента за реформи и при признаването на всичко, което не трябваше да се случи, ще подкрепи тази ратификация".

НС одобри възможността за заема до 8 млрд евро
netinfo
Очаквано от БСП и Атака скандираха "оставка" в пленарната зала.