/ iStock/Getty Images
Телекомуникационната група e&, която преди това беше известна като Etisalat и чийто мажоритарен собственик е правителството на ОАЕ, сключи сделка за закупуване на активите на стойност 2,2 млрд. евро
Брюксел започва първата в историята си проверка на чуждестранни купувачи на активи на ЕС, като използва новите си правомощия за разследване на телекомуникационна сделка на стойност няколко милиарда евро, в която участва купувач от Обединените арабски емирства, съобщава Financial Times.

В условията на засилен контрол върху чуждестранните инвестиционни потоци тази седмица Европейската комисия ще започне официална задълбочена проверка на предложението на e& за придобиване на телекомуникационните активи на чешката група PPF в България, Унгария, Сърбия и Словакия. Част от нея е и телекомът Yеttеl.

Макар че точният момент все още не е ясен, според трима души, пряко запознати със случая, обявяването на разследването се очаква да стане още тази седмица. 

Телекомуникационната група e&, която преди това беше известна като Etisalat и чийто мажоритарен собственик е правителството на ОАЕ, сключи сделка за закупуване на активите на стойност 2,2 млрд. евро през август миналата година и предложената сделка получи одобрението на националните регулатори на конкуренцията. 

Комисията обаче изразява опасения, че базираната в Абу Даби компания е получила държавни средства, които се равняват на несправедливи субсидии, за да осъществи сделката.

Тя също така изрази съмнение, че държавното финансиране може да помогне на компанията да надмине конкурентите си от ЕС, което да подкопае конкуренцията.

За да започне задълбочено разследване от този вид, Комисията трябва да открие доказателства за субсидии, които биха нарушили пазара, заявиха запознати с разследването.

Очаква се Etisalat да заяви, че не е получавала държавна подкрепа от ОАЕ и не е имало държавни субсидии, които да подкопаят конкурентите на Etisalat, заявиха двама от хората, запознати с разследването.

Etisalat, PPF и Комисията отказаха коментар, уточнява Financial Times.

Чуждестранните купувачи на активи на ЕС никога досега не са били обект на ограничения, подобни на режима на държавните помощи на блока, който има за цел да контролира публичната подкрепа, така че държавите членки да не дават финансови предимства на национални компании. 

Регламентът на ЕС за чуждестранните субсидии беше приет миналата година, за да се гарантира, че компаниите извън блока също избягват да имат несправедливо предимство от богати на парични средства правителства като Китай, когато купуват европейски активи.
  "Досега правилата за държавните помощи се прилагаха само за правителствата на ЕС", припомня Алек Бърнсайд, партньор в адвокатската кантора Dechert, базирана в Брюксел.

Досега делата, започнати по силата на режима за чуждестранните субсидии, са били насочени само срещу китайски дружества в ситуации, свързани с участие в търгове за обществени поръчки или с преки субсидии. Проверката на Etisalat ще бъде и първият случай, в който ЕС използва правомощията си за контрол на придобиването на активи. 

В края на февруари Комисията за защита на конкуренцията е разрешила на "Емирейтс Телекъмюникейшънс Груп Къмпани Пи Джей Ес Си" (Emirates Telecommunications Group Company PJSC) да придобие 50 процента плюс една акция в телeкома "Йеттел" (Yettel), съобщи регулаторът, оповестявайки свое решение от 15 февруари. В резултат на сделката чешкият конгломерат "Пи Пи Еф Телеком Груп Б.В." (PPF Telecom Group B.V.) отстъпва водещата си роля в телекомуникационния бизнес, ставайки занапред миноритарен акционер, съобщи БТА.

Сделката отразява опита за навлизане на арабската компания в Европейския съюз чрез придобиване на повечето от активите на чешката група в региона на Централна и Югоизточна Европа, което означава дялове в мобилни оператори в няколко държави. 

Миналия месец двама китайски кандидати се оттеглиха от търг за доставка на соларен парк в Румъния, след като Брюксел започна задълбочено разследване на двата консорциума, участващи в търга.
Vesti.bg