Борисов: Вземаме мерки за бързото реализиране на газовата връзка с Гърция
Борисов: Вземаме мерки за бързото реализиране на газовата връзка с Гърция / снимки: Министерски съвет

Българското правителство е предприело абсолютно всички мерки за бързото реализиране на газовата връзка с Гърция и ще гарантира качественото изпълнение на проекта. Това е подчерта. премиерът Бойко Борисов пред президента на Азербайджан Илхам Алиев.

България полага всички необходими усилия, за да може чрез изграждането на интерконекторната връзка между Гърция и България до страната ни да се доставя азерски газ.

Междуститстемата връзка на България и Гърция ще бъде с приблизителен капацитет от около 25-30 млрд. куб. м. „Това от своя страна ще позволи България да се превърне в разпределителен център, от който азерски газ ще може да достига и до останалите страни от Европа. Имайки предвид капацитета на връзката с Гърция и проектираните връзки с газопреносните системи на Румъния и Сърбия, възможностите на България за газово разпределение към цяла Европа се увеличават значително и затова Азербайджан може да планира реализирането на много по-големи от количества газ за България и Европа", е подчертал Борисов пред Алиев.

По време на срещата премиерът и президентът са обсъдили двустранните отношения между България и Азербайджан. Борисов е благодарил на Алиев за дарението, което страната ни получи от Азербайджан за реставрация на крепостта „Трапезица" във Велико Търново.

Азербайджанската фондация за историческо и културно наследство „Гейдар Алиев" предостави 1,2 млн. евро, с които ще бъде реставрирана западната част на хълма, в това число три църкви, алеята в цялата крепост, ще се обзаведе и музеят на хълма, където ще бъдат експонирани всички находки. Ще се възстанови и инфраструктурата към туристическия обект.

Борисов Вземаме мерки за бързото реализиране на газовата връзка с Гърция
netinfo