Премиерите на Русия и България Дмитрий Медведев и Бойко Борисов
Премиерите на Русия и България Дмитрий Медведев и Бойко Борисов / БГНЕС
Премиерите на България и на Русия Бойко Борисов и Дмитрий Медведев откриха в София бизнес форум в областта на туризма.

Какво важно си казаха премиерите на Русия и България?
 
„В условията на санкции и много напрежение в многополюсния вече свят, ние успяваме с колегата Дмитрий Медведев да поддържаме добри, прагматични работни отношения“, каза Бойко Борисов при откриването на форума.
 
Не трябва да се делим като нация на русофили и русофоби, нека си гледаме нашите български интереси. Има какво да предложим в културния, историческия и ако щете, религиозния туризъм. Въпреки трудните международни отношения ние успяваме да запазим един добър тон помежду си“, посочи той.

Дмитрий Медведев и Бойко Борисов
БГНЕС

Борисов посрещна Медведев пред паметника на Незнайния воин (ГАЛЕРИЯ)
 
„В 59 града имаме центрове за издаване на визи, за да се облекчат максимално туристите. Обсъждаме пускането на ферибота между Бургас и Новоросийск, която ще позволи на хората да идват с автомобилите и да карат дори покъщнина“, каза Борисов.
 
За да удържим на конкуренцията на Гърция и на Турция, трябва да се изчисли как да се подпомогне браншът за организираните туристи. Неслучайно на нашите спортни бази се подготвят и руски спортисти. Ще се постараем да сме по-гъвкави. При тази конкуренция туристът избира най-добрата дестинация. Нашата балансирана външна политика дава до голяма степен и сигурността на туристите, защото поддържаме добри отношение с различни държави. С полицейските служби работим много преди да започне сезонът, за да обезпечим тази сигурност“, каза още премиерът Борисов.

Дмитрий Медведев и Бойко Борисов
БГНЕС

Медведев поиска гаранции от ЕК за „Турски поток”
 
Местата в залата са заети до последния стол и това означава, че туризмът между двете стани е на високо ниво, каза Дмитрий Медведев при откриването на форма.
 
Искам да благодаря на премиера Борисов за топлия прием, посочи Медведев. За мен лично това не е първата визата в България, винаги идвам с огромно удоволствие, така беше преди 11 години, така е и сега. Няма да казвам баналностите колко са близки нашите народи и какви исторически отношения формират връзките между нашите хора. Това се знае и се разбира. Гостоприемството се корени в традициите - ако го нямаше, много от нашите туристи нямаше да са тук“, посочи Медведев.
 
Приветливостта е фирмен знак на българския туристически отрасъл“, каза още Дмитрий Медведев.
 
Може би не знаете, че около 500 000 руски туристи идват в България всяка година, но значителна част от тези хора имат недвижими имоти на Черноморието - вероятно те са около 300 хиляди, каза Медведев. Тук климатът е отличен, има добри условия за почивка на разумна цена, защото това е важно за туризма, каза Медведев.

Дмитрий Медведев и Бойко Борисов
БГНЕС

С официална церемония Борисов посрещна Медведев у нас (СНИМКИ)
 
„Българи също почиват в Русия, макар и да не са толкова много. Много от присъстващите тук знаят, че и Русия има какво да предложи, както и традиционни места, където хората могат да получат незабравими впечатления“, каза руският премиер.
 
Днес е вторият, последен ден от визита на Дмитрий Медведев в България. Вчера Медведев се срещна с премиера Бойко Борисов и с президента Румен Радев, а днес сутринта и с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.
БТА