Борисов: До петък трябва да имаме споразумение с МС за боклука
Борисов: До петък трябва да имаме споразумение с МС за боклука / снимка: Sofia Photo Agency
Кметът на София Бойко Борисов обеща окончателно решаване на проблема с боклука с насрочената за утре среща с правителството, на която трябва да се подпише споразумение за транспортирането на столичните отпадъци до депа в други общини у нас. Борисов обясни, че разговорите на местно ниво продължават и след обявеното вчера съгласие на община Силистра да поеме до 180 хиляди тона от софийския боклук.

Според кмета Борисов Столичната община изпълнява изискванията на Брюксел да спре балирането на боклука, да транспортира балите извън София и да ускори изграждането на завод за боклука. До края на месеца започва и предварителното третиране на всички отпадъци, допълни кметът.

„Купихме сепариращи машини, които пътуват от Германия за „Суходол”. Имам уверението, че на 30 септември ще пуснем двете сепариращи машини”, каза още Борисов.

Тези инсталации ще бъдат част от бъдещия завод за боклук.

„Паралелно с това се надявам, че до края на годината ще направим първа копка за административните сгради, техническите помещения и ще чакаме завършването на конкурса за инсталациите за преработване на битовите отпадъци”, добави още столичният кмет .

Заместник-кметът по екологията Мария Бояджийска съобщи, че срокът за приемане на документи по обществената поръчка за почистването на пет столични района е удължен до 25 септември, след това ще бъде избран нов изпълнител, който от март 2009 година ще чисти в районите „Витоша", „Овча купел", „Младост", „Люлин" и „Триадица".