Близо 200 страни се споразумяха за намаляване на парниковите газове
Близо 200 страни се споразумяха за намаляване на парниковите газове / Thinkstock/Getty Images

Представители на около 200 страни сключиха глобално споразумение тази сутрин в Кигали, столицата на Руанда, за постепенно премахване на индустриалните парникови газове или хидрофлуоровъглеродите, които се използват в хладилници и климатизиращи устройства и силно вредят на климата, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Поправките и решенията са приети", съобщи руандийският министър на природните ресурси Винсънт Бирута след пленарно заседание на участниците в преговорите, продължило цялата изминала нощ.

По силата на споразумението страните се разделят в три групи, които имат различни срокове да намалят използването на индустриални парникови газове, каза Бирута.
Развитите държави, включително повечето европейски и Съединените щати, се ангажират да намалят парниковите газове с 10 процента до 2019 г. и да постигнат намаляване с 85 процента до 2036 г.

Останалите две групи развиващи се държави ще замразят използването на хидрофлуоровъглероди до 2024 и 2028 г. и след това постепенно ще започнат да го намаляват.

Китай е с най-големи емисии на парникови газове в света, следван от Съединените щати, напомня Асошиейтед прес.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери се срещна за преговори за климата през изминалата седмица с представители на Китай, Индия и Пакистан, отбелязва Ройтерс.

Индия, която е трета в света по количество въглеродни емисии, поиска на развиващите се държави да бъде дадено повече време, за да адаптират индустрията си към изискванията за парниковите емисии.

Източник: БТА