Бизнесът предлага 25 стъпки за промяна на пенсионно-осигурителната система
Бизнесът предлага 25 стъпки за промяна на пенсионно-осигурителната система / снимка: MorgueFile.com
Бизнесът предлага 25 стъпки за промяна на пенсионно-осигурителната система
78646
Бизнесът предлага 25 стъпки за промяна на пенсионно-осигурителната система
  • Бизнесът предлага 25 стъпки за промяна на пенсионно-осигурителната система

Въвеждане на минимална възраст за пенсиониране на държавните служители и служителите в специалните ведомства, индексиране на максималния осигурителен доход през две години и отпадане на трите най-добри години от формулата за изчисляване на пенсията, са сред 25-те стъпки за промяна на пенсионно-осигурителната система, предложени от четирите работодателски организации.

Те са разписани в писмо до вицепремиера Ивайло Калфин, който е председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Бизнесът поставя също шест ключови искания, сред които запазване на тристълбовия пенсионен модел, създаване на отделен пенсионен фонд за военни, полицаи и съдебни служители, както и коренна промяна в системата на отпускане на инвалидни пенсии.

Организациите настояват за отмяна на въведената наказателна отговорност за укриването на осигурителни вноски и декларират готовност да инициират сезиране на Конституционния съд по този въпрос.

На основата на ключовите искания, поставени в писмото, работодателите настояват за предприемане на 25 допълнителни стъпки. Сред тях са отпадане на задължението на работодателя да изплаща първите три дни от болничните, въвеждане на лични осигурителни вноски и на минимална възраст за държавните служители и служителите от специалните ведомства, въвеждане на многофондова система във втори и трети стълб на пенсионната система, както и възможност за осигурените в универсален или професионален фонд лица при пенсиониране да избират между изплащането на пожизнена пенсия, срочна пенсия или еднократно или разсрочено изплащане на цялата натрупана индивидуалната сума при създаване на гаранционен пул.

Бизнесът предлага още максималният осигурителен доход да се индексира през две години с коефициент спрямо две години назад, а индивидуалният коефициент при изчисляване на пенсията да е средноаритметично на месечните индивидуални коефициенти. Работодателските организации припомнят, че не подкрепят идеите за въвеждане на ежегодно служебно преизчисляване на пенсиите за придобит осигурителен стаж и осигурителен доход след пенсионирането, както и за изплащане на обезщетения за безработица на дългосрочно безработните, на които не достигат 2 години за придобиване право на пенсия. Вместо това бизнесът предлагa за тези лица да се приложи схема за ранно пенсиониране при намален размер на пенсията, съобразно броя на недостигащите месеци осигурителен стаж.