Без напредък в преговорите за блокадата по границата с Гърция, четири ГКПП-та са затворени за движение
Без напредък в преговорите за блокадата по границата с Гърция, четири ГКПП-та са затворени за движение / БГНЕС
Предстои ли пълна блокада по границата ни с Гърция?
84453
Предстои ли пълна блокада по границата ни с Гърция?
Предстои ли пълна блокада по границата ни с Гърция?
  • Предстои ли пълна блокада по границата ни с Гърция?
  • Предстои ли пълна блокада по границата ни с Гърция?

Граничните пунктове Кулата, Илинден, Капитан Петко войвода и Маказа са затворени за всички превозни средства. Към момента движение между Гърция и България може да се осъществява единствено през Златоград и Ивайловград.

Очаква се обаче и тези пунктове да бъдат затворени от утре, ако гръцките фермери не прекратят протестните си действия.

До момента напредък в преговорите между България и Гърция няма.

Само пешеходци през Илинден - Ексохи

На Кулата вече има над 20 км опашка от камиони, има чакащи автобуси и леки коли. Затворен за всички автомобили вече е и граничен пункт Маказа, каза Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

Червенокръстци с акция на Кулата

Най-тежко е положението при граничен пункт Кулата, където от понеделник не са пропускани камиони, а от вторник не минават и леки коли и автобуси. И към момента не е постигната договорка между двете страни, заяви Вангел Цилев от Инициативния комитет на шофьорите.

"Какъв успех да има? Нашата държава е с нас, тяхното правителство се е скрило. Това, което се чува, е, че днес трябва да премине на гласуване този законопроект, заради който фермерите стачкуват. Като мине това гласуване се очаква да има някакво раздвижване. Но блокадата е почти накрая, така предполагаме. Имаме очакване до края на деня да се случи. Вече самите гръцки граждани не подкрепят своите фермери", обясни той.

Над 10 млн. евро загуби от гръцката блокада

По граничните пунктове има и доста леки коли, които чакат блокадата да се вдигне.

От българска страна шофьорите получават храна, вода и лекарства. Тежко обаче е положението на чакащите в Гърция, които нямат нито провизии, нито вода.

От гръцка страна не пускат хората дори пеша да преминат границата, за да си купят необходимите неща. Не позволят и на българските власти да занесат храна и вода на блокираните в Гърция.