Червенокръстци с акция на Кулата
Червенокръстци с акция на Кулата / Дарик-Благоевград, архив
Червенокръстци с акция на Кулата
84470
Червенокръстци с акция на Кулата
  • Червенокръстци с акция на Кулата

Доброволци от Български червен кръст пристигнаха на ГКПП Кулата, информира директорът на организацията в Благоевград Йорданка Стойчева.

"Подсигурени са 600 пакета за бедстващите денонощия наред български шофьори и други граждани, попаднали в граичната блокада. Международният отдел на БЧК се свърза с нашите колеги в Гърция за оказване на съдействие относно доставяне на храна и вода на пасажерите и превозвачите в района след гръцкия пункт Промахон. В тези пакети се съдържат хранителни продукти, вода и санитарно-хигиенни материали. Те са изцяло със средства на БЧК. Благодарни сме и на съдействието от страна на Областната управа в Благоевград, както и на кметовете на Петрич и Сандански", заяви за Дарик Йорданка Стойчева.

Стойчева и колегите й от БЧК се надяват гръцките червенокръстци да разберат отговорността на ситуацията и да разрешат преминаването в съседната държава, за да раздадат хранителните продукти.

Към момента акцията на БЧК е само на ГКПП Кулата. За бедстващите на другия пункт, Илинден - Ексохи, се грижат от Общинската администрация в Гоце Делчев.

"Договорихме два автобуса да преминат през границата, да съберат наши шофьори от гръцка страна, които имат желание да дойдат, да си напазаруват продукти от първа необходимост и да се върнат обратно по камионите. Автобусите са от страна на колоната от гръцка страна, ще преминат да доведат шофьорите и след това ще ги върнат обратно", каза областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.

За шофьорите, блокирани на ГКПП Промахон, се осигурява вода от консулството.

Михайлов изрази категоричната подкрепа на държавата, в лицето на транспортния министър Ивайло Московски, за контраблокадата на нашите шофьори. Искането ни е пълно освобождаване на границата от трактори и другите верижни машини, заяви Бисер Михайлов.