Банката зад кандидат-купувача на Доверие е загубила лиценза си
Банката зад кандидат-купувача на Доверие е загубила лиценза си / снимка, архив: Sofia Photo Agency

Банката, която стои зад кандидат-купувача на най-голямото пенсионно дружество у нас - "Доверие", е загубила лиценза си. Руският регулатор е отнел разрешителното на "Инвестбанк" - Русия заради финансови проблеми, съобщава Нова телевизия.

Оказва се, че в последните няколко дни руската банка е изпитвала затруднения да изпълни задълженията си към клиентите, включително към вложителите, тъй като не е разполагала с достатъчен финансов поток.

Именно на средствата на руската банка разчита фирмата United Capital, която преговаря за покупката на „Доверие” от австрийската Vienna Insurance Group.

За процедурата за смяна на собствеността се говори от месеци. До момента не е завършена. Това трябва да стане с издаването на разрешение от Комисията за финансов надзор. От „Доверие” отказаха да коментират решението на Руската централна банка и допълниха, че на практика всичко зависи от настоящите австрийски собственици.

Пенсионното дружество продължава да управлява парите на хората според българските закони и докато няма сключена сделка или решение за прехвърляне на акции, тази практика ще се запази. Пенсионният фонд управлява над 2 млрд. лв., внасяни като осигуровки от един милион българи.



Източник: NovaNews.bg