Асен Василев се обяви за международен одит и прозрачност в енергетиката
Асен Василев се обяви за международен одит и прозрачност в енергетиката / снимка: БГНЕС
Асен Василев се обяви за международен одит и прозрачност в енергетиката
62489
Асен Василев се обяви за международен одит и прозрачност в енергетиката
  • Асен Василев се обяви за международен одит и прозрачност в енергетиката

Приключване на одитите на енергийните дружества, извършване на международен одит и обществено обсъждане на проблемите в енергийния сектор - тези три задачи си постави новият енергиен министър Асен Василев. Сред приоритетите му ще е и подпомагане на малкия и средни бизнес.

„Имаме 60 дни до изборите и не е реалистично да си мислим, че в тези 60 дни можем да решим проблеми в енергетиката, които са останали или да обърнем коренно движението на икономиката", каза Василов.

В този период е реалистично да приключат одитите на ЕРП-тата, да се направи международен одит в енергетиката, да се вкара прозрачност в сектора, да се види къде са реалните проблеми, както и да започне информиран обществен дебат за това как тези проблеми трябва да бъдат решени, каза служебният енергиен министър.

„В икономически план можем да започнем да използваме част от програмите, които са заложени, които са изключително важни като програмата по енергийна ефективност, която всъщност, ако процедурата бъде сравнително бързо довършена, ще даде възможност в сектора, който е най-ударен от кризата, а именно строителството, бързо да влязат свежи пари", коментира Василев.