Американска фирма строи нова мощност в ТЕЦ Марица - изток”
Американска фирма строи нова мощност в ТЕЦ Марица - изток” / Sofia Photo Agency

Американска фирма е готова да строи нова мощност в ТЕЦ "Марица - изток" като целта на американците е да се спре дефицита на енергия, тъй като новите цени измъчват целия свят. Това съобщи в предаването „Седмицата” на Дарик радио министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Той допълни, че се прави анализ на възможностите за изграждане на заместващи мощности.

От дълго време се търси изпълнител, който би построил нова мощност на въглища в ТЕЦ "Марица - изток" с улавяне и съхранение на въглероден двуокис, обясни Димитров. Той съобщи, че от 2012 година всички парникови газове, които излизат в атмосферата, ще бъдат заплащани, а цената е изключително сериозна и може да се окаже, че няма да бъде изгодно нашите въглищни централи да работят.

Няма добри технологични решения, има експериментални проучвания в САЩ и Великобритания, но досега не е имало фирма, която да се наеме с изграждането на такава централа, обясни още Димитров. Ако се изработи такава технология и е икономически изгодна, тя може да се приложи и на останалите три мощности.

Целият разговор чуйте в прикачения звуков файл или четете тук